Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » iOS ( Apple iPhone )
iPhone

Użytkownik

Tematów: 11

Wysłano: 2008-04-29, 21:24

a kto ma iphonka.
ja kupilem sobie do zabawy. Jak zawsze pomoge odblokowac itd.

NewsWriter

Tematów: 125

Wysłano: 2008-04-30, 07:52

Ja miałem krótki czas bo nie przypadł mi do gustu ze względu na brak tradycyjnej klawiatury, reszta była super. Odblokować można w bardzo łatwy sposób, wystarczy kupić na allegro nakładke pod karte sim i iphone odblokowany, koszt do 50zł, ale to chyba najlepiej wykonany telefon z jakim miałem do czynienia, żeby go porysować trzeba się naprawde mocno postarac...

Użytkownik

Tematów: 0

Wysłano: 2008-04-30, 12:03

ktos tu chyba wypadl z tematu. Od lutego nie trzeba juz martwic sie turbosimem i innymi nakladkami. Geohot zlamal secpack iPhone jednoczesnie otwierajac droge do pelnego odblokowania fona z poziomu softu. Malo tego, najnowsza aplikacja od devteam pwnge tool pozwala kompletnie usunac smoka z poziomu menu telefonu, zmienic bootloader oraz stworzyc wlasny firmware ktory mozna wrzucic do iphone poprzez iTunes. Nie kupujcie zadnych kart na allegro. Jesli ktos ma jakies pytania niech pisze w tym poscie.

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 12:53

Cytat:

ktos tu chyba wypadl z tematu. Od lutego nie trzeba juz martwic sie turbosimem i innymi nakladkami. Geohot zlamal secpack iPhone jednoczesnie otwierajac droge do pelnego odblokowania fona z poziomu softu. Malo tego, najnowsza aplikacja od devteam pwnge tool pozwala kompletnie usunac smoka z poziomu menu telefonu, zmienic bootloader oraz stworzyc wlasny firmware ktory mozna wrzucic do iphone poprzez iTunes. Nie kupujcie zadnych kart na allegro. Jesli ktos ma jakies pytania niech pisze w tym poscie.

no tylko ciekawe kto wypadł z tematu, nakładka nie powoduje utraty gwarancji, a ingerowanie w system i owszem, jak ktoś ma dostęp do serwisu chyba nie bedzie ryzykował,

I nie rozumiem tego

Cytat:

nie trzeba juz martwic sie turbosimem i innymi nakladkami
, stary tym nie trzeba się martwić, kupujesz zakładasz i masz, bez nerwów i żadnej ingerencji w system. Chyba sprawa jasna co jest bardziej proste.

Po trzecie, nazywaj rzeczy po imieniu

Cytat:

Nie kupujcie zadnych kart na allegro.
to nie są karty lecz nakładki. I kto tu @yani wypadł z tematu ??
Edytowano 2008-04-30, 16:53 przez p2p

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 15:17

wybacz kolego ale nie masz pojecia o czym piszesz. Mowimy tu na zupelnie roznych czestotliwosciach. Nakladki o ktorych mowisz czy tez ich ojcowie z czeskiej firmy bladox oszukiwaly bootloadera iPhone I stad mozliwosc odpalenia fona na kazdej karcie pod warunkiem ze zostal wczesniej zrobiony jailbreak. Pwnage nie pozbawia Cie gwarancji i nie pytaj dlaczego. Polecam lekture na jego temat to moze bedzie jasne o czym mowie.

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 15:27

i dwa slowa o gwarancji.
jesli nie posiadasz kontraktu z operatorem zaakceptowanym przez apple lub tez Twoj iphone nie jest zarejestrowany jako unlocked to jestes gleboko w d..
dlaczego? poniewaz bez aktywacji poprzez iTunes nie jestes w stanie korzystac z iphone. proste. nawet jesli masz magiczna karte z allegro to oczywiste jest ze telefon musi byc jailbroken. proste. zadna karta nie zrobi jaila z poziomu sim gdyz to wymaga ingerencjiw sytem i modyfikacji kliku plikow.

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 15:57

@Yani po pierwsze nie jestem twoim kolegą i raczej nie będe, ja podałem najprostszy sposób, i to ty raczej nie wiesz o czym piszesz, ja odpaliłem iphona z nakładką więc stary daj sobie spokój i nie wymyślaj bzdur...

jeśli chodzi o gwarancje to prosty przykład:
kupiłem iphone i aktywował mi go kuzyn mieszkający w stanach, w rodzimym kraju kupuje nakładkę i śmigam, w takim wypadku też nie mam gwarancji ??

Cytat:

nawet jesli masz magiczna karte z allegro

a ty dalej swoje, nie potrafisz odróżnić karty od nakładki,
Edytowano 2008-04-30, 16:54 przez p2p

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 16:21

coz, a zdawalo mi sie ze wszyscy na mk jestesmy kolegami. pomylka jak widac. przepraszam.
jesli Twoj kuzyn kupil iPhone w stanach i aktywowal w AT&T to pewnie ze nie ma problemu. masz i gwarancje i jailbreak nie jest potrzebny. tyle ze on placi chyba abonament za Ciebie bo innej opcji nie ma. albo tez sam dokonal aktywacji poprzez jailbreak. problem pojawia sie w momencie gdy ktos nie ma tyle szczescia co Ty i nie posiada rodziny w US lub tez nie wie jak zrobic jailbreak. wtedy ma problem. tzn chwilowy problem.
nie wymyslam bzudr. przeczytaj prosze to co napisalem oraz to co napisales Ty. wciaz mowimy o dwoch roznych sprawach.
nakladka z allegro pozwala jedynie na ominiecie sim-locka ale nie na aktywacje. jak wiesz iphone posiada 2 poziomy zabezpieczen. jeden to aktywacja, drugi to simlock. wiec summa summarum, jesli nie aktywowales iphone poprzez itunes juz zlamales warunki gwarancji.
...i tak na marginesie, nie podaje tekstow z innych stron bo i po co? nie wiem skad taki pomysl.
ps: najprostszy pisze sie przez "sz"
pozdrawiam

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 16:31

tak, przepraszam. nakladka. tak cienka ze moze utknac w telefonie w trakcie wyciagania sima. znam takie przypadki.
x-sim, turbo-sim, stealth-sim i inne klony made in china...
bladox byl bezpieczniejszy.

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 16:34

i właśnie o taką odpowieź mi chodziło...

kolegami? no raczej nie jestesmy, Ja ciebie nie znam, Ty mnie nie znasz.

Cytat:

ps: najprostszy pisze sie przez "sz"

literówki się każdemu zdarzają :-)

a z nakładkami trzeba uważać i tyle...

Edytowano 2008-04-30, 16:35 przez p2p

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 16:39

Z reszta wkrótce w polsce sie pojawi i żadne nakładki i intergracje w system nie będą potrzebne...

Chciałem tylko udowodnić, że gwarancje mimo wszystko można zachować korzystając z iphona w innej sieci, a czy nie uważasz, że dla zwykłego szarego człowieka, nie będącego w temacie nie jest prościej kupić tą nakładke ??

Edytowano 2008-04-30, 16:48 przez p2p

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 16:56

ciekawe skad masz info ze iPhone pojawi sie w PL. poki co na ten temat jeszcze za wiele nie wiadomo. apple zdaje sie nie jest zainteresowane PL az tak bardzo.
hmm, widzisz, gwarancje jak piszesz zachowac mozna ale tylko jesli ktos wzial dla Ciebie telefon i aktywowal go poprzez iTunes jak juz pisalem. jest tez inna opcja. pwnage fona a pozniej zrobic full restore i grac wariata w sklepie apple oraz liczy na to ze sprzedawca nie bedzie chcial sprawdzic numerow iphone (imei i seryjnego).

a czy latwiej jest kupic nakladke? hmm, szczerze to polecam aby poprosic sprzedajacego by odblokowal telefon dla nas. zajmuje to doslownie 10 minut i jesli gosc sprzedaje iPhone to powinien wiedziec jak to zrobic.
jesli jednak ktos mial tego pecha ze ma juz iPhone w domku ale jakos telefon wisi na ekranie aktywacyjnym niech da znac.
cos wymyslimy.

ps, teraz juz sie znamy ;)

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 17:01

nie no pojawić sie w końcu musi, kiedy to nie wiem, chyba nikt nie wie...
Osoby kupujące iphone na allegro, wolą jednak aby był orginalnie opakowany, więc zostaje im nakładka lub ewentualnie wizyta w serwisie,

Jedno pytanie, można coś zrąbać odblokowując sposobem o którym tu piszesz?

Edytowano 2008-04-30, 17:03 przez p2p

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 17:09

Ciekawy test wytrzymałości iphone'a :-)
BŁĄD: Jeśli to widzisz to YouTube padł lub nie masz zainstalowanego flash playera.

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 17:43

wyjasnijmy cos moze raz na zawsze: jesli ktos kupi fonik w folii to niestety sama nakladka nic nie zdziala. co mam na mysli to to, ze nie da sie zlamac aktywacji sama nakladka.
w zasadzie "zielonym" uzytkownikom nie polecam zabawy z pwnage choc program jest dziecinnie prosty. wystarczy jedynie podpiac telefon do kompa, uruchomic aplikacje i poczekac 10 minut. pozniej wlozyc sim i gotowe. tyle ze to wyglada tak na macu. wersja programu na pc niby jest juz zakonczona ale to wciaz pc. dla spokoju sumienia polecam zaplacic pare zlotych w serwisie aby to profesjonalisci zrobili. mysle o profesjonalistach a nie panach z bazaru. mam kilku znajomych w PL siedziacych w tym biznesie wiec jesli ktos bedzie szukal serwisu z prawdziwego zdarzenia w okolicy to prosze zapytac. postaram sie skierowac w odpowiednie miejsce :)
teraz czas na odpowiedz na Twoje pytanie: na macu nie jestes w stanie cos "zrabac". systemy: iphone (ktory w sumie jest zeskalowanym OSX-em) i maca rozmawiaja ze soba bez problemu wszak mowia w tym samym jezyku. a zatem komendy nie musza byc tlumaczone przez winde niejako :) stad tez raczej trudno cos utopic. mialem juz kilka sytuacji gdy na wyswietlaczu pojawiala sie zlowroga informacja: "please contact apple" co nie jest dobra wiadomoscia, ale jakos za kazdym razem udawalo sie postawic fona na nogi :)
winda to winda i radze na nia uwazac :)
a teraz slow kilka o pwnage tool: otoz, ta aplikacja pozwala na zlamanie tzw sygnatur oraz kodow hash5 w telefonie. malo tego, umozliwia wykorzystanie ostatnich strumieni secpacku do odblokowania fona. moze rowniez zmienic bootloadera tak by goole maps dzialalo jak nalezy. ale najwazniejsze to to ze dzieki pwnage sam mozesz zmodyfikowac orginalny firmware do wlasnych potrzeb a pozniej skorzystac z itunes by zaladowac go do fona. i tu jest przelom, po raz pierwszy dev team udalo sie wykorzystac program apple do instalowania zmodyfikowanego softu. to tak jakby ostateczny policzek w twarz. stad tez i nazwa: pwnage :)
czyli jednym slowem: nie mozna zrabac. i phone jest tak genialnym urzadzeniem ze zawsze moze dokonac restore do stanu fabrycznego :)

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 17:51

postawilem fony na macu, nie na windzie :)

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 18:06

orientujesz sie może jak to jest z polskim językiem/menu w iphone, widziałem takowe, jak jest to wgrywane ?? ?

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 18:39

nie gdyz nigdy nie potrzebowalem PL.
nie wydaje mnie sie by wrzucenie jezyka bylo wielkim problemem. trzeba zamienic pliki w fonie poprzez ssh odpowiadajace za jezyk. wczesniej, trzeba przetlumaczyc opisy oraz zrobic mapowanie do komend w programach tak by zewnetrzne aplikacje dzialaly bez zarzutu jesli to ma byc zrobione do samego konca.
a jak jest wgrywane? musisz ssh do fona bo ianczej sie nie da. iphone zachowuje sie jak server gdy podlaczysz go do maca. jest tez aplikacja dostepna z installera ktora wymusza pojawienie sie fona w finderze lub tez na windzie w moim komputerze. tyle, ze nie zawsze dziala :/

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 21:46

okay, raz jeszcze BŁĄD: Jeśli to widzisz to YouTube padł lub nie masz zainstalowanego flash playera.

Użytkownik

Wysłano: 2008-04-30, 21:47

tak tak, zrobilem embede z tagami w szybkiej odpowiedzi i stad problem :/
teraz dziala :)

NewsWriter

Wysłano: 2008-04-30, 22:26

no tego crash testu nie przetrwał ;)

Użytkownik

Wysłano: 2008-05-02, 00:16

wlasnie zauwazylem ze ten post jest w zlym dziale! Nie wydaje mnie sie by iPhone smigal na systemie z Redmont:)
halo do moderatora: mozemy prosic o nowy dzial forum: iPhone ?? Prosze tez przesunac ten post do tego dzialu. Nijak on tu nie pasuje a jeszcze ktos z Cuppertino moze miec pretensje.
dzieki!

Użytkownik

Tematów: 8

Wysłano: 2008-05-02, 15:27

Mam iPhona od kilkunastu dni i jak dla mnie sprzet ideal...wifi,poczta,www. Polecam wszystkim zakup a co do powyzszej klotni @Yani 100% racji.

NewsWriter

Wysłano: 2008-05-02, 15:44

@morfi po pierwsze to nie była kłótnia, po drugie to gratuluje ideału bez 3G !! ideał, zal.pl :D

Iphone nie powiem, dobry sprzęt, świetnie wykonany ale ideału to mu dużo brakuje...

@Yani chyba nie ma sensu tworzyć osobnego działu o iphone, może temat wystarczy, Ja już iphone nie mam więc nie wiele będe się mógł wypowiedzieć

Edytowano 2008-05-02, 16:27 przez p2p

Użytkownik

Wysłano: 2008-05-02, 16:57

hey p2p,

jesli to nie problem to bardzo prosze o utworzenie nowego dzialu forum "iPhone". inaczej nadal czesc uzytkownikow bedzie miala wrazenie, ze MK ignoruje product apple'a a tak byc nie powinno.
jest nas malo, ale jak ktos powiedzial "demokracja to liczenie sie z glosem mniejszosci" ;)
dziekuje

ps: wracaj do iphone, cala reszta "telefonow" nawet nie zbliza sie technologicznie do tego co on prezentuje. nowy chipset dla iphone ktory ma wyjsc w czerwcu, sgold3 to cos czego wielu producentow nie bedzie mialo jeszcze dluuuuugo :)
co z tego ze dzis wiele aparatow ma 3 skoro czas rozmow to max 3,5h?
iphone oferuje 800 minut rozmow z edge. tyle samo ma byc w 3g :)

NewsWriter

Wysłano: 2008-05-02, 18:50

@Yani

No wiesz jak pojawi się wersja z 3G to bardzo chętnie, ale w tej chwili raczej nie wróce, powiem Ci też, że cieżko mi było się przyzwyczaić do dotykowego ekranu bez rysika, dlatego wróciłem do tradycyjnej komórki, fakt jakość dzwięku z iphone a mojej N82 to jak niebo a ziemia, wykonanie iphona też duzo lepsze i bateria niczego sobie, jakość fotek i video także zadowaljąca, ale brakuje tej klawiatury

O nowy temat zwróć się do administratora jak będzie na forum lub napisz mu na IGY, Ja aż takich "kompetencji" nie posiadam :-) ale jestem za

Edytowano 2008-05-02, 18:51 przez p2p

Administrator

TinyNET :)

Tematów: 53

Wysłano: 2008-05-03, 11:25

A gdzie taki poddzial wrzucic i jak by mial sie nazywac ? :) Telefony Apple ? :D iphone to PDA czy telefon ? :>
Tiny Net is a death sentence, it's net and it's tiny...

Użytkownik

Wysłano: 2008-05-04, 12:35

hej Szejq,

A moze tak: minikomp>forum minikomp>Apple (iPhone / OS X) :)

P2P: pytales o spolszczenie. Znalazlem dzis je przez przypadek: wystarczy dodac i.myapple.pl/ do zrodel installera by miec dostep do kilku uzytecznych aplikacji m.in. Encyklopedii pwn, spolszczen i kilku innych :)

NewsWriter

Wysłano: 2008-05-04, 12:40

Yani czyli spolszczenie iphone to nic trudnego, a co do tego temetu to do jakiegoś działu trzeba go wrzucić albo telefony, albo PDA, tylko do czego zaliczyć iphone'a ??

Użytkownik

Wysłano: 2008-05-06, 15:51

czy nic trudnego to nie wiem. Jak powiedzialem cos takiego istnieje i jesli ktos korzysta tylko z fona i ipoda to luz i pewnie nic sie nie stanie :) jazda zacznie sie dopiero przy aplikacjach:)
a co tematu to: iPhone to: telefon -tez, iPod - tez, pda - tez, komputer - tez :) stad tez postulat jak powyzej:)

NewsWriter

Wysłano: 2008-05-06, 19:59

no i super kategoria juz jest
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » iOS ( Apple iPhone )

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)