Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony
Zagwozdka dla znawców telefonów ;)

Użytkownik

Tematów: 17

Wysłano: 2008-05-29, 08:19

Opisuję historię, która wydarzyła się wczoraj. Jak dla mnie to megazagwozdka. Czytajcie, ciekawe, czy któryś z Was zbliży się chociaż do prawidłowego rozwiązania? ;) Jeśli nie, to podam odpowiedź w piątek albo w sobotę (w zależności od popularności topika :P )

Jak może niektórzy wiedzą, przedwczoraj kupiłem nową Nokię E51. Poustawiałem sobie w niej wszystko i zadowolony korzystałem z dobrodziejstw multimediów i szybkiego internetu.

Problem pojawił się wczoraj ok. godziny 10. Ustawiłem sobie nowy dzwonek mp3 i chcąc usłyszeć jak brzmi, zadzwoniłem do siebie z innego telefonu. Jakież było moje zdziwienie, gdy w słuchawce usłyszałem, że "abonent jest czasowo niedostępny"...

E51 była włączona. Telefonowałem z niej poprzedniego dnia i wszystko było okay. Wybrałem pierwszy z brzegu numer z książki telefonicznej i... pojawiła się zwyczajowa informacja o przekierowaniu połączeń i nagle komunikat: "Przerwano". Kolejny numer... to samo. Żeby było śmieszniej, 5 minut wcześniej odebrałem SMS-a. Szybko wysłałem kolejnego z bramki z kompa - doszedł szybko. Mało tego - w komórce działał internet. bez problemu połączyłem się po ryczałcie i mogłem śmigać po stronkach.

Pierwsze co przychodzi w takiej chwili do głowy to myśl, że uwalona jest sieć albo fon. Jak to sprawdzić? W plecaku miałem SE P800, do którego szybko przełożyłem kartę SIM. Restarcik i... działa. W P800 wszystko działało. Mogłem dzwonić do kogo chciałem. Więc uwalony jest nowy, k**wa, fon. Pech, nie?

Karty ponownie zamieniłem. Pogrzebałem w ustawieniach, ale przecież wczoraj wszystko działało, a ja nic od tego czasu nie robiłem. Przywróciłem ustawienia fabryczne - nadal nic.

W telefonie można zaprogramować blokadę połączeń. Grzebałem w tym, ale okazało się, że to nie to. W akcie rozpaczy napisałem maila do Nokii, która o dziwo odpisała szybko. Podali linka do aktualizacji softu i napisali, że jak to nie pomoże to tylko serwis.

Do domu gnałem jak na skrzydłach. Podłączyłem Nokię do kompa, wrzuciłem nowy soft (jak się okazało, w fonie była ta sama wersja). Po półgodzinie odłączam kabel USB, restarcik i... bez zmian :( jeszcze tego samego dnia pognałem do serwisu...

http://chowaniec.el-kfa.net/images/baner.jpg

Moderator

Stara gwardia

Tematów: 41

Wysłano: 2008-05-29, 08:42

Nom... i co dalej?
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Wysłano: 2008-05-29, 08:46

No właśnie to jest pytanie - co było przyczyną problemu? :)

Na ewentualne dodatkowe pytania mogę odpowiadać na bieżąco.

Edytowano 2008-05-29, 08:46 przez Niekumaty

Moderator

Stara gwardia

Tematów: 41

Wysłano: 2008-05-29, 08:53

Nie jestem serwisantem więc zgadywać nie będę. Z doświadczenia wiem, że pewnie jakaś pierdoła :P
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Tematów: 2

Wysłano: 2008-05-29, 09:09

To jedna z tych tragedii których nie pokazują na Discovery Channel :)
No ciekawy jestem szczerze co było przyczyną problemu.
Jak tylko odbierzesz fona od magików Nokii dawaj posta :P

Pozdrawiam

~ Sony Ericsson P1i ~ Pentagram PathFinder P3100 ~ HBH-608 ~

Użytkownik

Wysłano: 2008-05-29, 10:36

Shaddy, na szczęście telefonu nie musiałem zostawiać w serwisie :) Mam go teraz przy sobie i dodzwonić się mogę wszędzie. Telefon nie jest uszkodzony, ale i nie mogę w tej chwili w pełni z niego korzystać :D

Moderator

Tematów: 25

Wysłano: 2008-05-30, 19:12

kupiles dziadostwo to masz :P
http://status.gadu-gadu.pl/users/status.asp?id=1512347&styl=3
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)