Wczoraj znalazłem modyfikację wpisu do rejestru, który rzekomo miał uaktywnić GPS w modemie. Ten wpis to "HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Novatel Wireless/NextGenCommon/GPSHWStatus", zamiast 0 dajemy 1. Po restarcie systemu doinstalowały mi się sterowniki GPSu, odpaliłem program della gdzie pokazała się nowa ikonka "GPS status". Fixa łapał mi dość długo, na oko gdzieś tak 1-2 minuty, ale po złapaniu rzeczywiście pokazał mi moje współrzędne, wysokość oraz prędkość. Laptop leżąc na biurku dwa metry od okna widział od 2 do 9 satelit, przez większość czasu widział ich 6. GPS'a w akcji nie przetestowałem, ponieważ nie mam żadnego oprogramowania na PC do tego. Jak coś znajdę to potestuję. Jedno mnie zastanawia, czemu producent ukrył taki fajny bajer ?

Jeśli ktoś chce się łączyć z szybkością 7.2Mbps powinien sobie zaktualizować firmware. Plik można ściągnąć z Link widoczny tylko dla zalogowanych. Trzeba pamiętać, że w razie przerwania w jakiś sposób aktualizacji oprogramowania może dojść do uszkodzenia karty.
I jakby ktoś potrzebował to działające sterowniki z Windows 7 Link widoczny tylko dla zalogowanych
Z autem testy później. Na początku GPS nie był wykrywany, u mnie siedział na COM19, po zmianie na COM2 od razu załapał i bez problemu pokazał moją lokalizacje