Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika
HDD 2,5" - jak podłączyć zewnętrzny zasilacz???

Moderator

Stara gwardia

Tematów: 41

Wysłano: 2009-01-21, 17:52

Czołem.

Mam problem i to spory. Kupiłem dysk zewnętrzny 2,5" 250GB do współpracy z DVD Pioneera DV-610. Niestety dysk ten ma tylko jeden port, a mianowicie USB do podłączenia kompem lub właśnie DVD. Niestety brak mu dobrego zasilania z portu żeby dane zostały odczytane na DVD, tylko mieli i mieli... :( I tu pytanie. Jeśli dysk nie ma wyjścia na zasilacz to w jaki sposób można go do takowego zasilacza zewnętrznego podłączyć ?? ? Ten dysk to Seagate AgentFreeGo 250GB (http://www.ceneo.pl/1853820). Jeśli ktoś siedzi w temacie to bardzo proszę o pomoc.

Pzdr.

Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Tematów: 6

Wysłano: 2009-01-21, 21:25

Czy kabel rozdzielajacy na dwa porty USB rozwiaze problem? Niektóre ramki maja dodany taki kabel w standardzie,wlasnie po to zeby z jednego portu brac zasilanie a do transmisji uzywa drugiego.
Link widoczny tylko dla zalogowanych
W posiadaniu:
HTC Himalaya wm6.1 HTC Polaris wm6.1
HTC BlueAngel wm6 HTC Wizard wm6
HTC Wizard wm6 HTC Ameo wm6 HTC Wallaby wm2k3
HTC Prophet wm6 XDA Zest wm6

Moderator

Stara gwardia

Wysłano: 2009-01-22, 15:16

Nie wiem, dlatego pytam. Nie rozumiem tez po co mi dwa porty USB skoro potrzebuje dysk zasilic z gniazdka na 230V... :/ Dysk ma byc podlaczony do DVD, a nie do kompa wiec drugi przewod jest zbedny, bo z kompem dysk dziala dobrze.
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Wysłano: 2009-01-23, 11:53

Hmm albo mala przerobka kabla usb do ktorego podlaczysz zasilacz lub rozbiorka pudelka z dyskiem i tam wpiecie zasilacza

Moderator

Stara gwardia

Wysłano: 2009-01-23, 20:19

Pudełko jest tak skontruowane, że nie da się go rozebrać bez uszkodzenia go, a wówczas o gwarancji mogę zapomnieć :/ Innego sposobu nie ma by wypuścić zasilanie przez port USB, ale na 230V? Tzn. gdybym np. kupił przewód z dwoma wyjściami USB (taki jak pokazał Antej) i dołączył do tego taki adapterLink widoczny tylko dla zalogowanych to czy takie coś zda egzamin?
EDIT: panowie sprawa rozwiązana :) O dziwo, dysk już działa z DVD po sformatowaniu go bardzo prostym programem Link widoczny tylko dla zalogowanych :D

Ależ to jest dziwne... Tak zaawansowane narzędzia jak Partition Magic czy Acronis Disk Director Suite nie potrafiły go sformatować w taki sposób by działał z DVD, a takie małe gówienko, które nie ma w sobie żadnych ustawień potrafiło :P

Edytowano 2009-01-24, 10:06 przez Popay
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Wysłano: 2009-01-24, 10:50

Dobrze ze teraz dziala, mam tylko nadzieje ze przy duzym obciazeniu dysku wystarczy mu napiecia dawanego z DVD. To jest wlasnie powod dla ktorego daja kabel na 2xUsb. Starsze laptopy i PC z przedluzaczami USB czasem nie wyrabialy z zasilaniem. Co do adaptera do gniazdka sieciowego to trzebaby poszykac ile mA potrzeba do zasilania dysku, a ile daje taki adapter.
W posiadaniu:
HTC Himalaya wm6.1 HTC Polaris wm6.1
HTC BlueAngel wm6 HTC Wizard wm6
HTC Wizard wm6 HTC Ameo wm6 HTC Wallaby wm2k3
HTC Prophet wm6 XDA Zest wm6

Moderator

Stara gwardia

Wysłano: 2009-01-24, 14:27

Ano tego nie wiem. Znalazłem gościa, który testował ten dysk dla PCWorld'a, napisałem do niego w tej sprawie maila, zobaczymy co odpowie. A ja dziś wieczorem sprawdzę ten dysk jak będzie współpracował z DVD jak będzie w całości zapełniony filmami.
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Tematów: 0

Wysłano: 2009-02-28, 10:52

Cytat:

EDIT: panowie sprawa rozwiązana :) O dziwo, dysk już działa z DVD po sformatowaniu go bardzo prostym programem FAT32 FORMAT :D

ten program który podałeś nie chce mi działać poprawnie ani pod vistą ani pod XP tzn. w oknie "drive to format" nie mogę nic wybrać ...
nie wiem o co biega....
thx z góry za pomoc

edycja: sorki za zamieszanie już wszystko gra i buczy :-)

Edytowano 2009-03-01, 18:41 przez Popay

Moderator

Stara gwardia

Wysłano: 2009-03-01, 18:42

No chyba prostszego programu już nie ma hehe. Ja się w dalszym ciągu zastanawiam czemu właśnie po sformatowaniu tym programem dysk działa bezbłędnie z moim DVD ;)
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Wysłano: 2010-03-17, 16:01

Trochę po czasie :) ale gdyby ktoś miał taki sam problem, a sam format do fat32 nie wystarczył.
Miałem ten sam problem z identycznym zewnętrznym dyskiem, ale DVD Panasonica. Format nic nie dawał, więc kupiłem najtańszego aktywnego hub'a usb, dzięki czemu zyskałem dodatkowe źródło zasilania. Tak więc jedna końcówka pod hub'a, druga pod DVD i wszystko pięknie :)

Użytkownik

Wysłano: 2010-03-29, 14:10

Witam,nie wiem czy dobrze trafiłam.Mam problem z hdd samsung 2,5" 500gb.Po podłączeniu do dvd philips 3360 przez usb widzi dysk,moge nawet słuchać muzyki ale po wybraniu filmu dvd jakby sie resetuje i wyświetla od nowa listę plików na hdd. Ten sam dysk podłączony do dvd samochodowego next base sdv685-ac tym samym kablem działa,mogę oglądać filmy.
Za to po podłączeniu innego dysku 2,5" 500gb pqi do dvd philips 3360 hdd działa bez zarzutu.czy ktoś może mi pomoc,może coś źle robię? obydwa dyski maja format fat32.
miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)