Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika
Nagrywarka nie nagrywa płyt :(

Moderator

Stara gwardia

Tematów: 41

Wysłano: 2009-05-20, 12:36

Elo.

Problem polega na tym, iż nagrywarka przez program Nero (od 7 do 9 - sprawdzałem na trzech wersjach) nie nagrywa mi danych na płyty DVD-R i DVD+R. Nagrywa mi na DVD-RW, ale na zwykłe płyty nie chce nagrywać :( W czym może tkwić problem ?? ? Sprawdzałem ustawienia Nero i wszystko wydaje się być w porządku. Program niby nagrywa, pokazuje komunikat, że ukończono z powodzeniem, a płyta pozostaje czysta :( Problem ten występuje na notebooku z podpisu z systemem Vista. Jest jakiś alternatywny program do nagrywania płyt bym mógł sprawdzić czy z innym mi nagra?

Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Tematów: 3

Wysłano: 2009-05-20, 17:48

Ja zawsze używałem burn4free, nie było z nim żadnych problemów z wyjątkiem jednego... jest na licencji adware i zawiera szpiega. Tu może coś znajdziesz ciekawego Link widoczny tylko dla zalogowanych

Moderator

Stara gwardia

Wysłano: 2009-05-21, 09:12

Spróbowałem z kilkoma programami ze strony przez Ciebie podanej, ale wynik był taki jak w przypadku Nero czyli płyta nie nagrana i bez możliwości ponownego nagrania. Jedynie na czystą płytę mogę nagrać przez program Windows Media Player, ale tam nie mogę nagrać normalnych danych w katalogach :/ Sam nie wiem czy to wina mojej nagrywarki czy coś się pochrzaniło w systemie (no bo nagrywać mogę tylko przez WMP na płyty DVD jednorazowego zapisu). Czy ktoś miał podobną sytuację? Co to może być? Nie chce mi się oddawać notebooka do serwisu :/
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Wysłano: 2009-05-21, 17:20

Jeśli WMP nagrywa bez problemów to być może Vista coś odpierdziela. Spróbuj zainstalować sterowniki ASPI, może w tym jest problem Link widoczny tylko dla zalogowanych

Moderator

Stara gwardia

Wysłano: 2009-05-21, 21:52

A za co odpowiedzialny jest ten sterownik?

EDIT: unsuported system :/

Niestety na Viste ten program nie działa.

Edytowano 2009-05-21, 21:53 przez Popay
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Wysłano: 2009-05-22, 17:46

Troche przeleciałem neta i widze że dość sporo ludzi ma problemy z napędami pod vistą. Moja rada, zmień na XP lub na jakiegoś linuxa ;)

Moderator

Stara gwardia

Wysłano: 2009-05-22, 21:58

To musi być coś innego. Do niedawna Vista super się sprawowała, zero problemów, aż do teraz :/ Nie wiem co jest grane: alb padł mi napęd albo coś tam jednak w systemie siedzi, ale co? :(
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Wysłano: 2009-05-23, 05:02

Ewentualnie firmware napędu. Ale nie ma sensu w niej grzebać, a oddać do serwisu skoro jest na gwarancji.
No ale jeśli WMP nagrywa bez problemów to musi być coś nie tak w viście. Gdzieś przeczytałem że można klucze z rejestru wypierdzielić i problem znikał, ale o ile dobrze pamiętam to był problem z niewykrywaniem napędu, więc raczej odpada.
Edytowano 2009-05-23, 05:12 przez carbini

Użytkownik

Tematów: 0

Wysłano: 2011-06-17, 10:39

Miałem taki problem i okazało się, że firmware nagrywarki się wysypał. Pomogła zwykła aktualizacja i potem działała jak nowa. Nagrywarka była marki Liteon.
miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)