Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » Symbian S60
GARMIN ONLINE - czyli jak naciągnęło mi kosztów w roamingu :/

Użytkownik

Tematów: 4

Wysłano: 2009-08-18, 20:55

Witam.

Mam Garmina od dość dawna (v 5.00.10s60.9), w opcjach DOSTĘP GARMIN ONLINE - WYŁĄCZONY. Wyobraźcie sobie jak byłem zaskoczony jak nabiło mi ponad 240,- w roamingu w Niemczech gdy pokręciłem się kilka godzin po Berlinie. Zacząłem kopać w rejestrze połączeń - i jest - kilkanaście połączeń erainternet po 15-30 sekund i kilka bajtów odebranych i wysłanych.
Teraz moje pytanie - jak to możliwe, że program łączył się z netem, jeżeli ta opcja jest wyłączona? Cuda na kiju normalnie. :/

N82, micro sandisc sdhc 8gb

Administrator

TinyNET :)

Tematów: 53

Wysłano: 2009-08-19, 08:19

Wygląda na to jakby pobierał jakieś informacje typu pogoda, czy korki uliczne... Nie miałem Garmina więc nie wiem jakie informacje pobiera z internetu. Możliwe, że to nie Garmin, a inny program?
Tiny Net is a death sentence, it's net and it's tiny...

Użytkownik

Wysłano: 2009-08-19, 08:22

No właśnie ta opcja jest w programie WYŁĄCZONA na 100%. Moje podejrzenie pada na pozycyjonownie GPS - w ustawieniach telefonu, była zaznaczona opcja "bazująca na sieci", poza tym nie mam innych pomysłów.
:/
N82, micro sandisc sdhc 8gb

Użytkownik

Wysłano: 2009-09-02, 14:04

Tak, to sa wlasnie ustawienia telefonu - Metody pozycjonowania. Bazujaca na sieci musi byc wylaczona. Innym sposobem na unikniecie takich niespodzianek jest uruchomienie telefonu w trybie OFFLINE (tzw. lotniczym). Garmin pojdzie, a laczenia via gsm nie bedzie. Ja w swoim czasei, we Francji, za korzystanie z Garmina z aktywnym pozycjonowaniem gsm zaplacilem ponad 1000zl. Kazdy pojedynczy impuls to 6 + 6 zl - osobno za wysylanie i pobieranie, czyli jedno krotkie laczenie - 12 zl. Z latwoscia, przy intensywnym korzystaniu z Garmina i czestym wyznaczaniu pozycji ta metoda mozna sobie wyobrazic taki koszt.

Użytkownik

Tematów: 0

Wysłano: 2009-09-05, 22:55

Mozesz miec wlanczone bazujaca na sieci,tylko zmien sobie punkt dostepu np na erainternet tt i po klopocie
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » Symbian S60

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)