Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » Symbian S60
odbiór rozmowy z komórki na serwerze (Skype vs Fring)

Użytkownik

Tematów: 1

Wysłano: 2009-11-07, 15:35

Witam :-)!

Mam do napisania pewną aplikację na telefon komórkowy (max cena docelowego telefonu to 700zł, testować będę na Sony Ericsson k750i i może jeszcze na Motoroli V500). Aplikacja ta musi rozpoznawać mowę i w odpowiedni sposób reagować na rozpoznane liczby (liczyć sumę kontrolną i odpowiadać). Zamierzam użyć CMU Sphinx, jednak pozostaje jeszcze kwestia, czy będzie to rozpoznawanie mowy na komórce (PocketSphinx) i wysłanie rezultatów na serwer (post, httpconnection; próbowałem też Wireless Messaging API, ale coś kiepsko działało), czy też przekierowanie rozmowy na serwer (myślałem o Digium + Asterisk, ale karty Digium są dość drogie) i rozpoznawanie na serwerze (Sphinx4). Raczej zdecyduję się na drugą opcję, ale zamiast karty Digium na serwerze, wybiorę mobilny internet na komórce, myślałem o GSM/3G lub CMDA, choć nie jestem pewien, czy będą one na tyle dobre, żeby zapewnić rozmowę komórka - serwer w czasie rzeczywistym.

W sumie to zasugerowano mi, że może komórka ze Skypem będzie dobrą i tanią opcją. W miejscu, w którym będę stosował aplikację, biuro zapewne posiada dostęp do przewodowego internetu i faksu, natomiast komórka będzie używana do kilku kilometrów od biura. Z mojego punktu widzenia stworzenie sieci bezprzewodowej o zasięgu paru kilometrów mija się z celem ze względu na koszty i potencjalne zakłócenia sygnału. No i tutaj pojawia się pytanie. Mając telefon komórkowy z dostępem do internetu GSM/3G lub CDMA, na nim zainstalowany Skype, na serwerze również Skype i Sphinx4, w jaki sposób skonfigurować to wszystko, żeby Skype na serwerze automatycznie odbierał rozmowę z komórki i przekierowywał ją do Sphinx4, te zaś co jakiś czas mógł odpowiadać Skype'owi?

Z góry dzięki za odpowiedzi :-)!
Pozdrawiam :-)!

miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony » Symbian S60

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)