Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika » Internet i sieci LAN
router linksys WRT54GC V3 - problem z polaczeniem....

Użytkownik

Tematów: 1

Wysłano: 2010-03-06, 16:52

Posiadam router Linsys WRT54GC wersja 3. Jakis czas temu zainstalowalam go z CD i dzialal: mialam interent bezprzewodowy na dwoch komputerach. Po wylaczenu routera i ponownym jego wlaczeniu, przestal dzialac. Poniewaz jestem osoba malo cierpliwa, zaprzestalam prob i korzystalam przez jakis czas z przewodowego internetu (podlaczenie kablem do modemu). No ale potrzeba wzywa - musze podlaczyc drugi komputer. Problem jest taki, ze zawieruszyla sie gdzies ta plyta instalacyjna routera i probuje podlaczyc router bez plyty (gdzies na forum wyczytalam, ze nalezy podlaczyc kablem router do modemu i drugim kablem komputer do routera a nastepnie wpisac adresLink widoczny tylko dla zalogowanych wpisac uzytkownika i haslo , skonfigurowac router. No i wszystko idzie gladko do momentu konfiguracji, Po poierwsze, nie wiem czemu pojawia mi sie ta konfiguracja po hiszpansku. Czy tutaj nalezy cos wpisac, czy nic nie zmieniac? (sa wpisane miedzy innymi: konfiguracja automatyczna - DHPC, adres IP 192.168.1.1) po zaakceptowaniu konfiguracji wciaz nie mam polaczenia z internetem. w ogole siec bezprzewodowa jest wykryta! jest informacja , ze jest polaczenie z moja siecia. Ale polaczyc sie do interetu nie moge.. macie jakies pojecie o co moze chodzic? Moze i jest to banalny problem, ale jestem zupelnym laikiem w tych sprawach i nie umiem sobie poradzic :/

bylabym ogromnie wdzieczna za pomoc
pozdrawiam
Paulina

Użytkownik

Tematów: 3

Wysłano: 2010-03-07, 10:07

Tutaj znajdziesz pliki do pobrania, łącznie z kreatorem instalacji Link widoczny tylko dla zalogowanych

Użytkownik

Wysłano: 2010-03-07, 22:31

dzieki carbini, ale to chyba nie w tym problem. juz sciagalam z tej stronki kreator instalacji i doszlam do momentu kiedy pojawia sie informacja "jestes juz polaczony ze swoim routerem., co chcesz zrobic: zastapic stary router nowym, czy uzywac dwoch naraz" cos w tym rodzaju. w kazdym razie, wynika z tego, ze jestem podlaczona do routera, tak jak napisalam wyzej - jest polaczenie, jest widoczna moja siec, ale mimo wszystko nie moge polaczyc sie z netem, bo za kazdym razem podaje ze internetu nie ma. nie ogarniam tego...

Użytkownik

Wysłano: 2010-03-08, 05:27

Nie jestem dobry w tym temacie, ale jak na mój głupi chłopski rozum, gdy pierwsza instalka z płyty przyniosła efekt, to chyba reset ustawień i ponowna instalacja powinna dać efekt, ewentualnie "zastąpić stary router"
net z telekomunikacji czy z kablówki?
Edytowano 2010-03-08, 05:28 przez carbini

Użytkownik

Wysłano: 2010-03-08, 09:37

moze to jest mysl. sprobuje dzisiaj ponownie go zanistalowac.
a net z kablowki

Użytkownik

Wysłano: 2010-03-08, 17:28

jeśli kablówka, to napewno MAC również musi być sklonowany z twojej karty sieciowej

Moderator

Stara gwardia

Tematów: 41

Wysłano: 2010-03-08, 21:48

MAC adres musi być, ale ja tu problem widzę gdzie indziej. Router nie powinien się tak zachowywać. Raz skonfigurowany nie powinien tracić ustawień w komputerze. W przypadku np. routera Wi-Fi WebR@cer 8001 sprzedawanego do Era Internetu Stacjonarnego nie ma mowy, by raz skonfigurowany z płyty stracił ustawienia po restarcie kompa lub odłączeniu go. Ja bym tego LinkSysa do serwisu wysłał.
Edytowano 2010-03-08, 21:49 przez Popay
Muminki Cię widzą!
Muminki Cię śledzą!
Muminki Cię znajdą,
zabiją i zjedzą!

Użytkownik

Tematów: 6

Wysłano: 2010-03-09, 21:28

Problemem wydaje sie byc zle skonfigurowany dostem do uslugodawcy (na lini router modem) a nie miedzy kompem a routerem. Coz, pewnie dynamiczne ip no i po resecie routera, modemu padlo. Ja bym zrobil tak, podlaczyl kompa na chwile kablem i na ustawieniach auto karty sprawdzil czy jest net. Jesli bedzie to trzeba bedzie znow podlaczyc router do modemu i sie zalogowac do routera, i w nim ustawic przy dostawcy netu czyli wan na dhcp. Nie mylic z dhcp przy lan czy tez dhcp przy wifi.
miniKOMP » Forum miniKOMP » Komputery i elektronika » Internet i sieci LAN

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)