Wysłano: 2011-10-28, 21:42
Po tygodniu posiadania mogę coś na temat 4S napisać.
Po wyciągnięciu z pudełka i włączeniu, oczom moim ukazał się ekran z konfiguracją i aktywacją iPhone'a. Jedno z ostatnich pytań tegoż kreatora było czy chcę używać iCloud - jasne! Następnie, iPhone zapytał mnie czy chcę przywrócić iPhone'a z kopii zapasowaj, wybrałem tak - jak zawsze zresztą. Niby zadziałało, ale jakoś nie do końca. Wszystkie ustawienia były, książka, historia smsów itp itd. Z uwagi na to, że kopia zapasowa była robiona z iPhone 4 jailbroken, w kopii zapasowej były też pliki z Cydii. W pierwsze 20 godzin po tej operacji, zauważyłem, że coś zużywało baterię. Procenty malały dosłownie w oczach.
Na necie piszą pełno bzdur jak to naprawić. Przed chwilą nawet czytałem newsy o tym, ze inżynierowie Apple, pracują już z nieszczęsnymi właścicielami w celu naprawienia usterki jeśli można to tak nazwać.
Według mnie, jedynym fixem na drastyczne zużywanie baterii to start od nowa, ze świeżym systemem. I tak też zrobiłem.
Teraz po tygodniu używania iPhone'a 4S, ze świeżutkim systemem, mogę potwierdzić, że nie ma czegoś takiego jak problem z baterią. Życie baterii jest porównywalne z baterią w iPhone 4.
To, jeśli chodzi o baterie. Zalecam omijanie newsów na necie, sugerujących wyłączenie pewnych opcji w telefonie, co jest zupełnie nie potrzebne.Ceny w UK są następujące: 16GB ?499, 32GB ?599 i 64GB ?699.Podstawowe i jednocześnie najważniejsze zmiany:
Procesor: Dual-core Apple A5 vs. Apple A4
Ekran: 3.5" IPS 960 x 640 vs. 3.5-inch IPS 960 x 640
Główna kamera: 8mpix AF z flash'em i f/2.4 apertura vs. 5mpix AF z flash'em
Druga kamera: VGA 30fps vs. VGA
Nagrywanie video: 1080p 30fps, vs. 720p 30fps
Sieć: Hybrid GSM / CDMA "World Phone", Bluetooth 4.0 vs. Quadband GSM, pentaband HSPA
WiFi: 802.11b/g/n vs. 802.11b/g/n
Czujnik: Akcelerometr, cyfrowy kompas, żyroskop vs. Akcelerometr, kompas, żyroskop
FaceTime: Yes vs. Yes
SIM standard: Micro SIM vs. Micro SIM
Bateria: Do 8 godzin rozmów z 3G vs. Do 7 godzin rozmów
Do 14 godzin rozmów z 2G vs. Do 14 godzin rozmów z 2G
Do 6 godzin transferu danych 3G vs. Do 6 godzin transferu danych 3G
Do 9 godzin transferu danych WiFi vs. Do 10 godzin transferu dancyh WiFi
Do 40 godzin słuchania muzyki vs. Do 40 godzin słuchania muzyki
Do 10 godzin oglądania video vs. Do 10 godzin oglądania video
Do 200 godzin w stanie czuwania vs. Do 300 godzin w stanie czuwania
Waga: 140 gram vs. 137 gram
Wymiary: 115.2 x 58.6 x 9.3mm vs. 115.2 x 58.6 x 9.3mm.Biorąc pod uwagę specyfikacje bebechów, a wcale nie są byle jakie, można powiedzieć, że bateria wytrzymuje długo. Podczas testów przez ostatnie kilka dni, dla porównania, w Galaxy S II bateria spadała 2 razy szybciej, ale do konkretów...
Oczywiście, pierwszą rzeczą jaką chciałem zobaczyć to szybkość działania systemu, animacji itp. Wszystko, ale to wszystko działa natychmiastowo oraz idealnie płynnie. Jailbreak'a jak na chwile obecną nie ma (tzn jest, ale jeszcze nie dostępny publicznie), więc pozostało mi porozmawiać z Siri.
Siri to chyba najbardziej porządana funkcja nowego iPhone'a. Niestety na razie dostępny jest tylko w trzech językach; Angielskim (USA, UK, AU), Niemieckim oraz Francuskim. W 2012 roku Apple planuje dodanie dodatkowych języków: Japoński, Chiński, Koreański, Włoski i Hiszpański. Sytuacja do przyszłego roku może się zmienić, ale wszyscy możemy się domyślać, że wdrożenie takiej technologi z innymi językami może być trudne.
Takie proste pytanie jak:
Może okazać się trudniejsze na przykład w języku polskim

Pewne opcje Siri dostępne są - jak na razie - tylko w USA. Jedną z opcji to wyszukiwanie miejsc. Ja mam cichą nadzieję, że to tylko kwestia (krótkiego) czasu, biorąc pod uwagę to, że Siri wymaga połączenia z serwerami Apple. Wszystkie komendy wypowiadane do Siri są zapewne rejestrowane w chmurze Apple'a. Z pewnych źródeł wynika, że nad Siri pracuje największa grupa ludzi w stodole Cupertino, więc pojawienie się nowych możliwości Siri jest nieuniknione. Nie wspomnę już o tym, co będzie po pojawieniu się jailbreaka. Na pewno możliwości Siri zostaną wykorzystane inaczej.Z rozmów jakie przeprowadziłem z Siri, pozwolę sobie na stwierdzenie, że wygląda to na pierwsze oznaki sztucznej inteligencji. Z oficjalnego raportu Apple, wynika, ze sprzedali już grubo ponad 4mln sztuk iPhone'a 4S. Serwery Apple mają na pewno porządną migrenę. Apple rejestruje i przetwarza każdą komendę wypowiadaną do Siri. W przyszłości wykorzystają to do rozbudowy tegoż systemu. Każdy człowiek jest inny, to wyobraźcie sobie ile jest różnych pytań do Siri.
Jedną z ciekawszych rzeczy jaką Siri może zrobić to restart Springboard, czego normalnie nigdy nie dało się zrobić. Chyba, że masz iPhone'a z jailbreak'iem. Z prostymi pytaniami typu wikipedia Siri radzi sobie całkiem nieźle wykorzystując do tego serwis WolframAlpha. Po zadaniu bardziej kompleksowego pytania, Siri chcę zabrać cię do wyszukiwarki web.
Następna bardzo fajna opcja to dyktowanie tekstu. Jak zwykle o polskim języku można zapomnieć. Przynajmniej na razie. Dyktowanie tekstu również wymaga połączenia z internetem/serwerami Apple. Po każdym wypowiedzeniu tekstu, na bardzo krótką chwilę (w zależności od połączenia internetowego) pojawiają się trzy migające kropeczki, a po chwili pojawia się tekst. Jak na mój angielski, oba systemy, zarówno Siri, jak i dyktowanie tekstu radzi sobie idealnie. Ja mam wybrany język Angielski USA, ponieważ mój angielski brzmi bardziej po amerykańsku niż brytyjsku...
Kilku moich znajomych, Brytyjczyków, próbowało porozmawiać z Siri (en/us) i mieli dosyć duże problemy. Zmiana na angielski/brytyjski jeszcze bardziej pogorszyła sprawę. Dziwne, ale jak dla mnie Siri jest super!Po rozebraniu iPhone'a 4S oczom kolesi z iFixIt ukazała się minimalnie większa bateria.
Nie wiele większa, bo aż o 0.05Whrs, czyli 5.30Whrs. Na co pozwala to już wiemy.Kamera. Już w iPhone 4 kamera była najlepsza. Po prostu. Możecie mi gadać ile chcecie. Dla kamery w iPhone 4 porzuciłem swój kompaktowy aparat Sony 7.2Mpix. Stał się po prostu zbędny.
Jeśli chodzi o kamerę w iPhone 4S, sytuacja trochę się zmienia. Jest tu 8mpix. a to jest próbka robiona zza szyby w aucie:

Grafika. Do 7 razy szybsza od iPhone 4. Nie jest tylko szybsza ale w grach widać więcej szczegółów, takich jak cienie czy odblaski światła. Na dzień dzisiejszy nie ma wiele gier, które wykorzystują grafikę iPhone'a 4S. Aktualnie większość gier chodzi bardzo porównywalnie, więc na chwilę obecną nie mogę napisać na ten temat wiele.Wibracja. iFixIt, po rozebraniu 4S na części pierwsze potwierdzili fakt, że wibracja w iPhone 4S jest taka sama jak w iPhone 4 Verizon/CMDA.
Na zdjęciu widzimy płaski silniczek (4S) and standardowy (4).Muszę przyznać, że jest to jedna z ulepszeń na jakie czekałem. W 4 wibracja strasznie brzęczy, także osobiście musiałem ją mieć wyłączoną w trybie cichym, bo była bardzo słyszalna. W 4S natomiast, wibracja działa idealnie, subtelnie i elegancko
. Praktycznie jej nie słychać, a jest bardzo przyjemna w... odczuwaniu.Opcja "Reader". Bardzo fajny patent, po kliknięciu otwiera się wersja ułatwiająca czytanie pożądanego tekstu. Bez reklam czy innych zbędnych rzeczy.

Home Button też jest inny. Przez ten przycisk mój iPhone 4 był wymieniany 3 razy. W sumie miałem 4 iPhone'y 4 i w każdym z nich Home Button nie był równo ułożony w otworze. Albo był za głęboko, albo lekko wystawał. Mowa tu o mikrometrach, ale ze względu na ostre krawędzie, za każdym razem jak się najeżdżało palcem na Home Button, czuć było nieprzyjemne ocieranie - zupełnie nie jak poprzednie produkty Apple. Poprzednie iPhone'y miały Home Button umiejscowiony dużo lepiej od iPhone'a 4. W 4S nie dość, że Home Button leży idealnie w otworze, to przy naciśnięciu wydaję dźwięk jakby coś sprężynowało - jest to nawet odczuwalne w dłoni. Jakby odbijało przycisk z powrotem do góry. Naciskanie Home Button w 4S jest bardzo wyraźne, dużo bardziej odczuwalne od jakiegokolwiek poprzedniego iPhona. Za każdym razem wiesz czy go nacisnąłeś czy nie.
Mój iPhone 4 nie był wymieniany dlatego, że Home Button leżał nie-idealnie w otworze, ale dlatego, że często wariował i naciskał się jakby dwa-trzy-cztery razy. Apple nigdy do problemu się nie przyznał, ale najwyraźniej zaadresował go w iPhone 4S.
Jeśli chodzi o dizajn, 4S nie różni się praktycznie niczym, po za jednym małym szczegółem:

iPhone 4S wygląda identycznie jak iPhone 4 Verizon/CDMA.Powyższe to tylko moja osobista opinia w wersji beta. Z czasem będzie aktualizowana.
Niektóre fotki, robione iPhone'em 4S zostały zapożyczone ze różnych stron na necie.Aktualizacja 2.11.11: Apple przyznał sie dzisiaj, że jest problem z zużyciem baterii. Mi się wydawało, że aż tak źle nie jest (biorąc pod uwagę 2xCPU i 2xGPU), ale skoro iOS 5.0.1 beta pojawił się w sieci, postanowiłem zainstalować. Także od 2 godzin 5.0.1 jest zainstalowane na moim 4S. Czy się coś zmieni? Będę to wstanie potwierdzić za kilkanaście godzin. Teraz czas spać
Problem z baterią nie występuje tylko w 4S, ale w 4 i w 3GS również. To przypadłość iOS 5.0.

Po wyciągnięciu z pudełka i włączeniu, oczom moim ukazał się ekran z konfiguracją i aktywacją iPhone'a. Jedno z ostatnich pytań tegoż kreatora było czy chcę używać iCloud - jasne! Następnie, iPhone zapytał mnie czy chcę przywrócić iPhone'a z kopii zapasowaj, wybrałem tak - jak zawsze zresztą. Niby zadziałało, ale jakoś nie do końca. Wszystkie ustawienia były, książka, historia smsów itp itd. Z uwagi na to, że kopia zapasowa była robiona z iPhone 4 jailbroken, w kopii zapasowej były też pliki z Cydii. W pierwsze 20 godzin po tej operacji, zauważyłem, że coś zużywało baterię. Procenty malały dosłownie w oczach.Na necie piszą pełno bzdur jak to naprawić. Przed chwilą nawet czytałem newsy o tym, ze inżynierowie Apple, pracują już z nieszczęsnymi właścicielami w celu naprawienia usterki jeśli można to tak nazwać.
Według mnie, jedynym fixem na drastyczne zużywanie baterii to start od nowa, ze świeżym systemem. I tak też zrobiłem.
Teraz po tygodniu używania iPhone'a 4S, ze świeżutkim systemem, mogę potwierdzić, że nie ma czegoś takiego jak problem z baterią. Życie baterii jest porównywalne z baterią w iPhone 4.
To, jeśli chodzi o baterie. Zalecam omijanie newsów na necie, sugerujących wyłączenie pewnych opcji w telefonie, co jest zupełnie nie potrzebne.Ceny w UK są następujące: 16GB ?499, 32GB ?599 i 64GB ?699.Podstawowe i jednocześnie najważniejsze zmiany:
Procesor: Dual-core Apple A5 vs. Apple A4
Ekran: 3.5" IPS 960 x 640 vs. 3.5-inch IPS 960 x 640
Główna kamera: 8mpix AF z flash'em i f/2.4 apertura vs. 5mpix AF z flash'em
Druga kamera: VGA 30fps vs. VGA
Nagrywanie video: 1080p 30fps, vs. 720p 30fps
Sieć: Hybrid GSM / CDMA "World Phone", Bluetooth 4.0 vs. Quadband GSM, pentaband HSPA
WiFi: 802.11b/g/n vs. 802.11b/g/n
Czujnik: Akcelerometr, cyfrowy kompas, żyroskop vs. Akcelerometr, kompas, żyroskop
FaceTime: Yes vs. Yes
SIM standard: Micro SIM vs. Micro SIM
Bateria: Do 8 godzin rozmów z 3G vs. Do 7 godzin rozmów
Do 14 godzin rozmów z 2G vs. Do 14 godzin rozmów z 2G
Do 6 godzin transferu danych 3G vs. Do 6 godzin transferu danych 3G
Do 9 godzin transferu danych WiFi vs. Do 10 godzin transferu dancyh WiFi
Do 40 godzin słuchania muzyki vs. Do 40 godzin słuchania muzyki
Do 10 godzin oglądania video vs. Do 10 godzin oglądania video
Do 200 godzin w stanie czuwania vs. Do 300 godzin w stanie czuwania
Waga: 140 gram vs. 137 gram
Wymiary: 115.2 x 58.6 x 9.3mm vs. 115.2 x 58.6 x 9.3mm.Biorąc pod uwagę specyfikacje bebechów, a wcale nie są byle jakie, można powiedzieć, że bateria wytrzymuje długo. Podczas testów przez ostatnie kilka dni, dla porównania, w Galaxy S II bateria spadała 2 razy szybciej, ale do konkretów...
Oczywiście, pierwszą rzeczą jaką chciałem zobaczyć to szybkość działania systemu, animacji itp. Wszystko, ale to wszystko działa natychmiastowo oraz idealnie płynnie. Jailbreak'a jak na chwile obecną nie ma (tzn jest, ale jeszcze nie dostępny publicznie), więc pozostało mi porozmawiać z Siri.Siri to chyba najbardziej porządana funkcja nowego iPhone'a. Niestety na razie dostępny jest tylko w trzech językach; Angielskim (USA, UK, AU), Niemieckim oraz Francuskim. W 2012 roku Apple planuje dodanie dodatkowych języków: Japoński, Chiński, Koreański, Włoski i Hiszpański. Sytuacja do przyszłego roku może się zmienić, ale wszyscy możemy się domyślać, że wdrożenie takiej technologi z innymi językami może być trudne.
Takie proste pytanie jak:
Może okazać się trudniejsze na przykład w języku polskim

Pewne opcje Siri dostępne są - jak na razie - tylko w USA. Jedną z opcji to wyszukiwanie miejsc. Ja mam cichą nadzieję, że to tylko kwestia (krótkiego) czasu, biorąc pod uwagę to, że Siri wymaga połączenia z serwerami Apple. Wszystkie komendy wypowiadane do Siri są zapewne rejestrowane w chmurze Apple'a. Z pewnych źródeł wynika, że nad Siri pracuje największa grupa ludzi w stodole Cupertino, więc pojawienie się nowych możliwości Siri jest nieuniknione. Nie wspomnę już o tym, co będzie po pojawieniu się jailbreaka. Na pewno możliwości Siri zostaną wykorzystane inaczej.Z rozmów jakie przeprowadziłem z Siri, pozwolę sobie na stwierdzenie, że wygląda to na pierwsze oznaki sztucznej inteligencji. Z oficjalnego raportu Apple, wynika, ze sprzedali już grubo ponad 4mln sztuk iPhone'a 4S. Serwery Apple mają na pewno porządną migrenę. Apple rejestruje i przetwarza każdą komendę wypowiadaną do Siri. W przyszłości wykorzystają to do rozbudowy tegoż systemu. Każdy człowiek jest inny, to wyobraźcie sobie ile jest różnych pytań do Siri.Jedną z ciekawszych rzeczy jaką Siri może zrobić to restart Springboard, czego normalnie nigdy nie dało się zrobić. Chyba, że masz iPhone'a z jailbreak'iem. Z prostymi pytaniami typu wikipedia Siri radzi sobie całkiem nieźle wykorzystując do tego serwis WolframAlpha. Po zadaniu bardziej kompleksowego pytania, Siri chcę zabrać cię do wyszukiwarki web.
Następna bardzo fajna opcja to dyktowanie tekstu. Jak zwykle o polskim języku można zapomnieć. Przynajmniej na razie. Dyktowanie tekstu również wymaga połączenia z internetem/serwerami Apple. Po każdym wypowiedzeniu tekstu, na bardzo krótką chwilę (w zależności od połączenia internetowego) pojawiają się trzy migające kropeczki, a po chwili pojawia się tekst. Jak na mój angielski, oba systemy, zarówno Siri, jak i dyktowanie tekstu radzi sobie idealnie. Ja mam wybrany język Angielski USA, ponieważ mój angielski brzmi bardziej po amerykańsku niż brytyjsku...
Kilku moich znajomych, Brytyjczyków, próbowało porozmawiać z Siri (en/us) i mieli dosyć duże problemy. Zmiana na angielski/brytyjski jeszcze bardziej pogorszyła sprawę. Dziwne, ale jak dla mnie Siri jest super!Po rozebraniu iPhone'a 4S oczom kolesi z iFixIt ukazała się minimalnie większa bateria.

Nie wiele większa, bo aż o 0.05Whrs, czyli 5.30Whrs. Na co pozwala to już wiemy.Kamera. Już w iPhone 4 kamera była najlepsza. Po prostu. Możecie mi gadać ile chcecie. Dla kamery w iPhone 4 porzuciłem swój kompaktowy aparat Sony 7.2Mpix. Stał się po prostu zbędny.Jeśli chodzi o kamerę w iPhone 4S, sytuacja trochę się zmienia. Jest tu 8mpix. a to jest próbka robiona zza szyby w aucie:

Grafika. Do 7 razy szybsza od iPhone 4. Nie jest tylko szybsza ale w grach widać więcej szczegółów, takich jak cienie czy odblaski światła. Na dzień dzisiejszy nie ma wiele gier, które wykorzystują grafikę iPhone'a 4S. Aktualnie większość gier chodzi bardzo porównywalnie, więc na chwilę obecną nie mogę napisać na ten temat wiele.Wibracja. iFixIt, po rozebraniu 4S na części pierwsze potwierdzili fakt, że wibracja w iPhone 4S jest taka sama jak w iPhone 4 Verizon/CMDA.
Na zdjęciu widzimy płaski silniczek (4S) and standardowy (4).Muszę przyznać, że jest to jedna z ulepszeń na jakie czekałem. W 4 wibracja strasznie brzęczy, także osobiście musiałem ją mieć wyłączoną w trybie cichym, bo była bardzo słyszalna. W 4S natomiast, wibracja działa idealnie, subtelnie i elegancko
. Praktycznie jej nie słychać, a jest bardzo przyjemna w... odczuwaniu.Opcja "Reader". Bardzo fajny patent, po kliknięciu otwiera się wersja ułatwiająca czytanie pożądanego tekstu. Bez reklam czy innych zbędnych rzeczy.

Home Button też jest inny. Przez ten przycisk mój iPhone 4 był wymieniany 3 razy. W sumie miałem 4 iPhone'y 4 i w każdym z nich Home Button nie był równo ułożony w otworze. Albo był za głęboko, albo lekko wystawał. Mowa tu o mikrometrach, ale ze względu na ostre krawędzie, za każdym razem jak się najeżdżało palcem na Home Button, czuć było nieprzyjemne ocieranie - zupełnie nie jak poprzednie produkty Apple. Poprzednie iPhone'y miały Home Button umiejscowiony dużo lepiej od iPhone'a 4. W 4S nie dość, że Home Button leży idealnie w otworze, to przy naciśnięciu wydaję dźwięk jakby coś sprężynowało - jest to nawet odczuwalne w dłoni. Jakby odbijało przycisk z powrotem do góry. Naciskanie Home Button w 4S jest bardzo wyraźne, dużo bardziej odczuwalne od jakiegokolwiek poprzedniego iPhona. Za każdym razem wiesz czy go nacisnąłeś czy nie.Mój iPhone 4 nie był wymieniany dlatego, że Home Button leżał nie-idealnie w otworze, ale dlatego, że często wariował i naciskał się jakby dwa-trzy-cztery razy. Apple nigdy do problemu się nie przyznał, ale najwyraźniej zaadresował go w iPhone 4S.
Jeśli chodzi o dizajn, 4S nie różni się praktycznie niczym, po za jednym małym szczegółem:
iPhone 4S wygląda identycznie jak iPhone 4 Verizon/CDMA.Powyższe to tylko moja osobista opinia w wersji beta. Z czasem będzie aktualizowana.
Niektóre fotki, robione iPhone'em 4S zostały zapożyczone ze różnych stron na necie.Aktualizacja 2.11.11: Apple przyznał sie dzisiaj, że jest problem z zużyciem baterii. Mi się wydawało, że aż tak źle nie jest (biorąc pod uwagę 2xCPU i 2xGPU), ale skoro iOS 5.0.1 beta pojawił się w sieci, postanowiłem zainstalować. Także od 2 godzin 5.0.1 jest zainstalowane na moim 4S. Czy się coś zmieni? Będę to wstanie potwierdzić za kilkanaście godzin. Teraz czas spać
Problem z baterią nie występuje tylko w 4S, ale w 4 i w 3GS również. To przypadłość iOS 5.0.

Edytowano 2011-11-03, 03:25 przez zYx
NO12:

! Ja dalej uzywam 3g 16gb Mi wystarczyl by mocniejszy cpu i lepszy gps i to wszystko a to jak jest 3g wylaczone jest prawda bo wtedy bateria zamiast jednego dnia 3ma 2a dni przy czestym uzywaniu telefonu pozdrawiam :-)