Wysłano: 2011-11-06, 17:57
Nokia N9, któruje w mediach i w internecie. Tak się stało, że Ja też miałem przyjemność używać tego modelu przez kilka dni i jestem pod dużym wrażeniem UI i jakości wykonania obudowy. Nie będę się bawił w pisanie długiej recenzji od których, aż roi się w sieci, ograniczę się jedynie do krótkich spostrzeżeń w postaci plus-minus:

Plusy:
1. Obudowa - prawdziwy majstersztyk, wykonana z jednego kawałka plastiku
2. Wyświetlacz amoled, 3,9 cali, rozdzielczości 854 x 480 pix, osłonięty Gorilla Glass
3. UI - prosty do bólu, trzy ekrany: aplikacje, otwarte aplikacje i ekran wydarzeń
4. Aparat 8mp ze szkiełkiem Carl Zeiss, robi ładne zdjęcia panoramiczne i kręci video w HD
5. Bateria trzyma min. 2 dni
6. GPS z mapami
7. Facebook na ekranie wydarzeń
8. Dobry odtwarzacz mp3
Minusy:
1. MeeGo został porzucony przez Nokie, więc oprogramowania nie bedzie dużo. Nie przekonują tutaj projekty typu Alien Dalvik, bo trudno w 100% swierdzić czy pojawią się w wersji komercyjnej, dostępnej dla każdego.
2. Przeglądarka nie ma Adobe Flash. To największa porażka.
3. Nie ma HDMI. Tak drogi telefon z kamerą HD powinien go mieć!
4. Brak złacza kart mircosd
5. Nie ma dojścia do baterii
6. Wymaga karty mikro SIM, trzeba przyciąć normalną do odpowidnich rozmiarów lub wymienić u opa. Problem w tym, że w różnych sytuacjach nie można jej przełożyć do innego telefonu obsługującego zwykłe simy.
7. Cena 2500 złociszy to lekkie przegięcie
8. Rysujące się szkło ekranu na wypukłych stronachWięcej o UI w kolejnych postach. Jeśli macie pytania odnośnie N9, chętnie na wszystkie odpowiem.

Plusy:
1. Obudowa - prawdziwy majstersztyk, wykonana z jednego kawałka plastiku
2. Wyświetlacz amoled, 3,9 cali, rozdzielczości 854 x 480 pix, osłonięty Gorilla Glass
3. UI - prosty do bólu, trzy ekrany: aplikacje, otwarte aplikacje i ekran wydarzeń
4. Aparat 8mp ze szkiełkiem Carl Zeiss, robi ładne zdjęcia panoramiczne i kręci video w HD
5. Bateria trzyma min. 2 dni
6. GPS z mapami
7. Facebook na ekranie wydarzeń
8. Dobry odtwarzacz mp3
Minusy:1. MeeGo został porzucony przez Nokie, więc oprogramowania nie bedzie dużo. Nie przekonują tutaj projekty typu Alien Dalvik, bo trudno w 100% swierdzić czy pojawią się w wersji komercyjnej, dostępnej dla każdego.
2. Przeglądarka nie ma Adobe Flash. To największa porażka.
3. Nie ma HDMI. Tak drogi telefon z kamerą HD powinien go mieć!
4. Brak złacza kart mircosd
5. Nie ma dojścia do baterii
6. Wymaga karty mikro SIM, trzeba przyciąć normalną do odpowidnich rozmiarów lub wymienić u opa. Problem w tym, że w różnych sytuacjach nie można jej przełożyć do innego telefonu obsługującego zwykłe simy.
7. Cena 2500 złociszy to lekkie przegięcie
8. Rysujące się szkło ekranu na wypukłych stronachWięcej o UI w kolejnych postach. Jeśli macie pytania odnośnie N9, chętnie na wszystkie odpowiem.
Edytowano 2011-11-06, 22:04 przez p2p
Co do flasha to ci powiem, ze żyje bez niego, bo sam mam iPhone'a, a jak wszyscy wiemy ten nie ma flasha. I szczerze ci powiem, ze nie tęsknię za migajacymi reklamami. Do oglądania video we flashu są inne dodatki i możliwe ze i w tym przypadku tak będzie