Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony
Zalany telefon

Użytkownik

Tematów: 15

Wysłano: 2007-06-15, 16:34

mam taki problem, padał strasznie deszcz a ja miałem telefon w kieszeni, nie zostało na mnie suchej nitki i zalałem telefon ma ktoś jakieś propozycje co zrobić ??

Użytkownik

Tematów: 6

Wysłano: 2007-06-15, 18:29

No nie wiem ! hmm ,są specjalne granulki do wyciągania wilgoci...,musialbys roskrecic fona oszuszyc szuszarka i włozyc w te granulki....,ale to by powinno byc zrobione zaraz po zalaniu fona...., Btw. o granulki pytaj w sklepie chemicznym lub jego podobnych....

Użytkownik

Tematów: 0

Wysłano: 2007-06-17, 22:21

Miałem podobny problem-pogła suszarka do włosow i 2 dni leżał na parapecie okna bez baterii-działa do dziś-Powodzenia!

Administrator

TinyNET :)

Tematów: 53

Wysłano: 2007-06-18, 03:15

Ja w necie znalazlem takie porady...

--- tekst z netu ---

Są to porady , które mogą pomóc ( mogą a nie muszą ;) doprowadzić telefon do normalnego użytkowania po zalaniu go wodą.( bezpośrednio po zalaniu)

1. Należy wyjąć baterię, kartę SIM, wykręcić antenę.

2. Nie suszyć, wręcz przeciwnie: rozkręcić na ile to możliwe, a potem jak najszybciej wymoczyć i przepłukać go w wodzie destylowanej. Ma to na celu usunięcie wszelakich zanieczyszczeń oraz osadów różnych związków chemicznych.

3. Następnie należy telefon delikatnie przepłukać czystym spirytusem. Ma to na celu związanie wody, która znajduje się w różnych zakamarkach telefonu, ponadto spirytus zmniejsza korozyjne działanie wody oraz rozpuszcza zanieczyszczenia nierozpuszczalne w wodzie. Uwaga: spirytus może zmyć niektóre napisy (np. stemple z płytek drukowanych), ale poza tym nie jest groźny dla obudowy i elektroniki.

4. Po tych czynnościach taki telefon należy zostawić w suchym i ciepłym (nie gorącym) miejscu do całkowitego wyschnięcia, nie należy się niecierpliwić. Zbyt wczesne włączenie telefonu może być szkodliwe dla telefonu.

5. Kartę SIM oraz styki w telefonie należy przytrzeć suchą szmatką bawełnianą.

6. Po naładowaniu baterii należy wkręcić antenkę, włożyć kartę SIM a następnie wykonać poniższe czynności z baterią.

7. Oczywiście bateria nie nadaje się do użytku, prawdopodobnie jest rozładowana całkowicie. Po dokładnym umyciu należy baterię delikatnie naładować korzystając z dobrej ładowarki skutecznie ograniczającej prąd. Woda nie służy elektronice, ale dobra bateria powinna jeszcze odżyć.

8. Wówczas masz już gotowy telefon do użytkowania.

-- koniec tekstu --

Tiny Net is a death sentence, it's net and it's tiny...

Użytkownik

Tematów: 9

Wysłano: 2007-06-18, 03:27

Cytat:

(...) wykręcić antenę. (...)

Ten przepis ma chyba z 6 lat a dzisiejsze fony maja o wiele delikatniejsza elektronike niz kiedys i nie wiem czy takie cos sie powiedzie.

Najczesciej ulamek sekundy w wodzie konczy sie trwalym uszkodzeniem plyty glownej.

Edytowano 2007-06-18, 12:59 przez PiXel
pixel@minikomp.com
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Albert Einstein

Użytkownik

Tematów: 6

Wysłano: 2007-06-18, 05:57

Hmm z ta antena tez mnie zastanowilo ;-)

Użytkownik

Tematów: 10

Wysłano: 2007-06-20, 17:07

Ja też miałem aż kilkakrotnie zalany telefon i wtedy robię tak: ekspres wyłączenie telefonu i błyskawiczne wyjecie baterii- od szybkości wyjęcia bateri zależy, ile spustoszenia będzie w fonie. Potem rozkręcanie fona i wytrzepywanie wody, potem delikatnie wycieranie szmatką drobin wody i wilgoci, a potem delikatny strumień zimnego powietrza z suszarki, lub odkurzacza, a na koniec wietrzenie, oraz leżakowanie wielodniowe w suchym i szczelnym pojemniku z granulkami pochłaniającymi wilgoć- mogą to być granulki , które spotyka się w lekarstwach, w nowym obuwiu, w żywności. Ale gdy chciałem też tak wysuszyc zamoczoną nokię 3510i, to sąsiad powstrzymał mnie od użycia suszarki, bo mówił, że w nokiach są wyświetlacze z jakimiś granulkami czy czymś i strumień powietrza z suszarki skierował by resztki wody i wilgoci do tych cząstek w wyświetlaczu, co by go na trwałe uszkodziło, dlatego wtedy tą nokie tylko osuszylem i wyczyściłem styki, a potem długo, przez wiele dni leżakowała ona w tych granulkach
Edytowano 2007-06-20, 19:23 przez FUX

Użytkownik

Tematów: 14

Wysłano: 2007-07-11, 20:14

Mi kilka dni temu jak bylem z kolega na wyprawie wedkarskiej telefon wpadl do ludki podczas gdy chcialem z niej usunsc wode po deszczu :azz: .no .. i po foniku moja n6630 walnela w kalendarz.Suszylem itd. ale wynik jest taki ze zapalaja sie trzy diody na klawiaturze zamiast 4ech ,wyswietlacz nie podswietla sie i cos niemrawo prosi o kod blokady pokazuje sie i zanika. kaplica :placze: no ale trzeba zyc dalej :pijacy:
Edytowano 2007-07-11, 20:15 przez sopel79

Użytkownik

Tematów: 30

Wysłano: 2007-07-29, 01:10

Mi dzisiaj deszczyk pokropil na v3 cos ostatnio mam pecha do elektroniki mam nadzieje ze bedzie dzialac zobacze jak wyschnie :)
miniKOMP » Forum miniKOMP » Telefony

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)