Login Hasło zapamiętaj
Loading
miniKOMP » Forum miniKOMP » Ogólne » Aktualności
Kanadyjska policja odpuszcza piratom

Administrator

Alohaaaaaaaa

Tematów: 65

Wysłano: 2007-11-12, 23:41

Kanadyjska Królewska Policja Konna (RCMP - Royal Canadian Mounted Police) poinformowała, że nie będzie ścigać osób ściągających z Internetu nielegalne treści wyłącznie na własny użytek. Ta dość zaskakująca decyzja tłumaczona jest nieskutecznością, a zarazem dużą czasochłonnością takich postępowań.

Oświadczenie policji pojawiło się przy okazji sprawy zamknięcia trackera technologii Torrent Demonoid, którego serwery znajdowały się na terytorium Kanady. Kanadyjska Federacja Przemysłu Muzycznego (CRIA) chciała wytoczyć dostawcy łącza internetowego proces. ISP zgodził się odłączyć serwis, a policja poinformowała, że nie zamierza ścigać użytkowników Demonoida.

Kanadyjska policja uważa, że nie ma środków do prowadzenia postępowań w sprawach o piractwo komputerowe i woli zająć się takimi sprawami, których skutki bezpośrednio uderzają w ich ofiary. Tymczasem, według statystyk opracowanych przez kanadyjski rząd, piractwo mogło nawet przyczynić się wzrostu sprzedaży legalnych płyt muzycznych.

Źródło: Link widoczny tylko dla zalogowanych

Edytowano 2007-11-12, 23:42 przez Kwadrat
Latam nago na dworze...

Użytkownik

Tematów: 9

Wysłano: 2007-11-13, 14:00

Wg mnie ceny oryginalow (muzyka, filmy, programy... wszystko) na uzytek prywatny powinny byc o 80% nizsze a piractwo z czasem samo by zniknelo i autorzy mieliby WIEKSZE zyski.

Wiem, ze moja wizja jest dosc szokujaca, ale gdyby do tego doszlo to sprzedaz oryginalnych wydan wzroslaby o kilka tysiecy % bo kto szukalby i sciagal pirata jak w sklepie kupilby oryginal za kilka zl ?
Zyski powedrowalyby do autora bo przeciez koszt produkcji oryginalnego nosnika to grosze.

Edytowano 2007-11-13, 14:09 przez PiXel
pixel@minikomp.com
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Albert Einstein

Użytkownik

Tematów: 1

Wysłano: 2007-11-13, 14:30

ciekawe, że niektóre osoby kupują tylko oryginalne płyty. 80% qool ;) ale w tedy nikt by nie zarobił bo chyba na firmach nie chcesz zarabiać? :P Swoją droga to że nosnik jest wart grosze nic nie ma do tego bo wazne jest autora subiektywna ocena zawartości przeliczana na walute w której sprzedaje.

Administrator

TinyNET :)

Tematów: 53

Wysłano: 2007-11-13, 14:55

Moim zdaniem jakby obnizyli ceny o jakies 40% to to bylby juz ogromny suckes :) Zreszta teraz mozna kupic np. gry za 30zl. i to calkiem niezle wiec tyle to juz mozna dac przeciez :)
Tiny Net is a death sentence, it's net and it's tiny...

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 16:19

yonen,
To oczywiste, ze cena nosnika nie ma nic do ceny danego filmu czy gry, ale to, ze nosniki sa tak tanie sprzyja temu co wczesniej napisalem.
Nie mozna obnizyc ceny np telefonow komorkowych o 80% bo wtedy koszty produkcji przewyzszylyby zysk ze sprzedazy.
Dlaczego nikt by nie zarobil ?
Jesli dzisiaj 1 osoba na 100 kupuje oryginalny film za 50zl a po obnizce 50 osob na 100 kupiloby ten sam oryginalny film za 10zl to zysk bylby dziesieciokrotnie wiekszy (nieliczac znikomych kosztow produkcji).

SzejQ,
Zgadza sie, mozna kupic calkiem niezle gry (pojecie wzgledne) za 30zl a nawet taniej i filmy tez za 10zl lub taniej mozna kupic (w hipermarketach sa cale kosze), ale takich gier czy filmow to juz sie nawet pirackich nie sciaga bo prawie nikt tego nie chce i nie rozwiazuje to problemu piractwa w zaden sposob...

Edytowano 2007-11-13, 16:28 przez PiXel
pixel@minikomp.com
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Albert Einstein

Administrator

Wysłano: 2007-11-13, 19:22

Ja kupilem neverwinter z dodatkami za 40zl :) Albo flatout 2 za 30zl, przeciez to gry na najwyzszym poziomie :] Polska produkcja Wiedzmin teraz jest za jakies 90zl. raz na jakis czas mozna dac tyle. Szkoda, ze mam sprzet juz stary ;(

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 19:50

Nie to jest dobre co najnowsze :]
Mnie ogolnie gry raczej nie interesuja, ale sa takie ktore uwielbiam.
Zobacz ile kosztuje moja ulubiona gra w wersji na PC:
Link widoczny tylko dla zalogowanych ;]
P.S.: zwroc uwage na zolty znaczek w dolnym prawym rogu pudelka :)
Caly zestaw komputerowy na ktorym da sie grac w te gre kosztuje mniej niz sama ta gra :D
Edytowano 2007-11-13, 20:00 przez PiXel
pixel@minikomp.com
Albert Einstein

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 20:13

Pixel samo wyprodukowanie gry tzn tak samo jej wypalenie na płytę moze nic nie kosztuję ale zapominasz o czymś takim jak kanałach dystrybucji, nie m?wiac juz o pracy za która ktoś nie dostaję miesięcznej wypłaty, po drugie rynek jest wolnorynkowy i to on sam reguluję ceny.

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 20:41

Koszty produkcji sa znikome a przy wiekszej ilosci wyprodukowanych egzemplarzy koszty produkcji znacznie spadaja.
Cena jest zazwyczaj ustalana w oparciu o podobne produkty i moj pomysl zapewne nigdy nie zostanie zrealizowany, ale gdyby tak wszyscy autorzy i wydawcy sie nad tym powaznie zastanowili to mogliby razem zmienic w ten sposob rzeczywistosc i niemal calkowicie zwalczyc piractwo powiekszajac tym samym swoje zyski, ale to bardzo futurystyczna wizja i jak pisalem jest to bardzo malo prawdopodobne aby sie urzeczywistnilo.
pixel@minikomp.com
Albert Einstein

Administrator

Wysłano: 2007-11-13, 20:46

Pixel, a neverwinter to moze jest najnowsza produkcja ? :D albo fallout, mozna kupic za 10zl na allegro hehe. A ten RE 2 troche za drogi jak dla mnie ;)

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 20:47

Moze i drogi, ale i tak wart swojej ceny :)
A ja mam RE 1, 2 i 3 piraty  ;p
Edytowano 2007-11-13, 20:48 przez PiXel
pixel@minikomp.com
Albert Einstein

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 21:07

Jedynym takim pomysłem pixel jest sprzedaż tylko u siebie ale druga sprawa jak bys sie dowiedział o czymś czego nie ma w tv w radio i innych mediach? Tylko na stronie producenta a z niej np korzysta 5procent ze stu grupy docelowej a przykładowo z tych 5 procent zakupi cos tylko 2procent. Rynek jest ukierunkowany na zysk a nie tworzenie za bóg zapłać :)

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 21:16

Wszyscy dzialaja tak aby produkt przynosil wieksze zyski i gdyby moj pomysl zostal zrealizowany to wg moich przypuszczen zysk wzroslby wielokrotnie (o czym juz nie raz pisalem), ale jest tez druga strona i zwiazane z nia ogromne ryzyko bo nigdy nie wiadomo jak na tego typu przelom zareaguje rynek i tutaj obawy sa silniejsze.
pixel@minikomp.com
Albert Einstein

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 21:23

Uśmiechnę sie tylko do tego :)

Moze tak bo widze ze nie czytasz tego co piszę :) załóżmy ze wyprodukowałeś cos jak to sprzedaż sam? Zeby cos sprzedać musi byc podaż na to co za tym idzie cena jaka zarządasz za to moze byc 1 zl lub 10zl dla czego? Ale za nim to
Nastąpi musisz biznes plan zrobic strategi marketingowej a w tym wiąże sie od przeprowadzenia ankiet czy bedzie to komuś potrzebne az po media(uwierz duzo roboty jak i czasu poświęcenie)
A dla tego ze mozna odrobić straty które wydało sie na pośredników. Produkt przeważnie jest.

Jest zawyzony od jego wyprodukowania i pośrednich wydatków ktora sa uwzględnione w biznes planie. To w skrócie sprzedaż na całego. A teraz sam sprzedajesz cos bez pośredników itd ile będziesz mial klientów? Jesli twoja sprzedaż jest ograniczona np do 30km.

A tu moje pytanie nie musisz odpowiadac na nie, ile wydajesz na życie w ciągu miesiąca? Jesli więcej zarabiasz niz wydajesz na życie oddaj reszte pieniędzy potrzebującym lub swojemu pracodawcy:)

Edytowano 2007-11-16, 13:19 przez Szejqer

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 22:01

Nie wiem co ma do tego promowanie swoich produktow.
To juz jest w rekach wydawcy a nie autora.
Wazny jest zysk, ale chyba nie do konca zrozumieles wszystko to co napisalem.
Nie ma co sie rozpisywac bo i tak pozostanie jak jest :]
pixel@minikomp.com
Albert Einstein

Użytkownik

Wysłano: 2007-11-13, 22:10

No z poziomu wapu sa jakieś ograniczniki w ilości znaków to dla tego tak wyszło że piszę do siebie;p to moze tak program jest jeden i kupujesz go na dłuższe lata a chleb codziennie;p
miniKOMP » Forum miniKOMP » Ogólne » Aktualności

Wszelkie znaki towarowe oraz handlowe użyte w serwisie miniKOMP są własnością odpowiednich firm i koncernów i zostały użyte tylko w celach informacyjnych.
SYMBIAN, UIQ and all Symbian and UIQ based marks and logos are trade marks of Symbian Limited. This website is not in any way endorsed or supported by Symbian Limited or UIQ Technology AB.
Administratorzy serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników opublikowane na stronach serwisu.
© miniKOMP :)